با توجه به رشد و پیشرفت هنر معماری و دکوراسیون داخلی و خارجی ساختمانها، هرروز شاهد ورود مصالح جدید و به روز در صنعت ساختوساز هستیم. مصالحی که فضای داخلی و خارجی ساختمانها را چشمنواز و زیباتر میکنند و آنها را علاوه بر محلی برای زندگی که به محیطی پر از آرامش تبدیل میکنند.در طراحی داخلی، سه سطح مهم وجود دارد: سقف، دیوارها و کف. طراحی هر کدام از این سه سطح در دکوراسیون داخلی نقش اساسی دارد و عواملی چون فرهنگ و شرایط محیطی تاثیر مستقیمی بر نوع طراحی و متریال مورد استفاده در این سطوح می گذارد.
یکی از متنوع ترین مصالح ساختمانی که این روزها در فضای داخلی ساختمانها به کار برده میشود، کفپوشها هستند.
کف پوش رویه و لایه هایی هستند که برای پوشاندن کف ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند, کفپوش ها انواع مختلفی دارند که هر کدام از مدل های آن ها با یکدیگر متفاوت می باشند.
کفپوشها علاوه بر ایجاد جلوه در قسمتهای مختلف ساختمان، یکی از ملزومات صنعت ساختوساز به شمار میآیند. درحالحاضر بیش از دهها نوع کف پوش در نقاط مختلف دنیا تولید و مصرف میشود که هر کدام بسته به جنس، کارایی، دوام و قیمتی که دارند، مخاطبان خاص خود را دارند.
از کفپوش ها برای پوشاندن کف ساختمان های مسکونی و تجاری استفاده می شود. پارکت و لمینت از انواع کفپوش های مناسب برای پوشاندن کف ساختمان ها محسوب می شوند که اغلب افراد تصور می کنند این دو نوع کفپوش یکسان هستند در صورتی که تفاوت پارکت و لمینت زیاد است و آن ها حتی از نظر ساختاری نیز با یکدیگر متفاوت هستند.
در این مطلب ما به بررسی انواع کفپوشهایی که در ساختمانهای اداری، مسکونی و تجاری کاربرد دارند پرداختهایم. اینکه کدام کفپوش برای چه محیطی مناسب است و چقدر هزینه روی دست ما میگذارد از مواردی هستند که در این مقاله به آن میپردازیم. اگر شما هم به دنبال استفاده از کفپوش مناسب برای قسمتهای مختلف ساختمان خود هستید، باید اطلاعات کاملی از ویژگیهای ساختاری و قیمتی کفپوشها کسب کنید.
تا چند سال قبل کفپوش خانههای مسکونی از تنوع زیادی برخوردار نبود و عمدتا از سنگ برای پوشش کف منازل استفاده میشد. با گذشت زمان و افزایش تکنولوژی شیوههای جدیدی برای پوشش کف آپارتمانها در ساختوسازها رایج شد طوری که در حال حاضر خانوادهها میتوانند به سلیقه خود و متناسب با فضایی که در منزل در اختیار دارند کف پوش منزل خود را تغییر داده یا عوض کنند.
کفپوش منزل این روزها در دکوراسیون اهمیت فوقالعادهای پیدا کرده است و همان طوری که خانوادهها نسبت به انتخاب وسایل اصلی دکوراسیون مانند مبلمان، فرش، بوفه و… حساسیت به خرج میدهند در مورد پوشش کف منزل خود هم حساس هستند.
سنگ، موزائیک، سرامیک و… اشکالی قدیمی از کفپوشهای سنتی هستند که اغلب در ساختوسازهای دهههای قبل و حتی در برخی ساختوسازهای جدید که سازنده قصد بساز و بفروشی دارد مورد استفاده قرار میگیرد.
اما جالب است بدانید هیچ کدام از این کفپوشها مناسب یک آپارتمان مسکونی نیستند و بیشتر برای اماکن عمومی، فروشگاهها و… مورد استفاده قرار میگیرند.
پارکت، شکل نسبتا تازه تری از کفپوش ساختمانی به خصوص برای فضاهای مسکونی و اداری است که این روزها به چند دلیل بهعنوان رایجترین و مورد پسندترین کفپوش ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرد و در ردیف بهترین پوشش برای کف ساختمانهای مسکونی محسوب میشود و در این مورد تقریبا تمام کارشناسان دکوراسیون اتفاق نظر دارند.
اما گذشته از اینکه پارکت انتخاب مناسبی برای کفپوش آپارتمان به حساب میآید نکاتی درباره نحوه نصب، نگهداری و حتی باورهای غلطی که در مورد پارکتها رایج شده است وجود دارد که بد نیست آنها را بدانید.
همانطور که اشاره شد برای کاربرد مسکونی کفپوشی که اخیرا مورد توجه زیادی قرار گرفته کفپوش چوبی میباشد کفپوشی که در ابتدا با نام پارکت وارد بازار شده بود و به علت وجود مشکلاتی که به آن در ادامه اشاره خواهد شد جای خود را به کفپوش سنگ و سرامیک داده بود اگرچه سنگ همیشه تقاضای خود را دارد اما به علت قیمت بالای آن در بازار امروز، شاید گزینه مناسب تر انتخاب لمینت باشد در ادامه به تفاوت و بررسی دو اصطلاح لمینت و پارکت در این زمینه کفپوش پرکاربرد است بدانید:
پارکت نوعی کفپوش است که جنس آن از چوب طبیعی درخت ها می باشد. پارکت های چوبی ابتدا به کف اتاق چسبانده می شوند و پس از اینکه چسب آن ها کاملا خشک شد سطح روی این نوع کفپوش ها را ابتدا ساب می زنند و سپس از لاک برای صاف و صیقلی کردن سطح این نوع کفپوش ها استفاده می شود.
پارکت ها به آب حساس هستند و در صورتی که با آب تماس پیدا کنند دچار تورم خواهند شد و یا به اصلاح عامیانه باد می کنند.
همچنین در اثر تماس با اشیاء نوک تیز دچار آسیب و خش می شوند و بعد از گذشت چند سال از چسباندن آن ها روی کف اتاق باید مجددا ساب و لاک روی آن ها زده شود.
اگر قصد استفاده از کفپوش پارکت را دارید، بهتر است بدانید که برای این کار باید تمام لوازم خانه را جمع و جور کنید و روی آنها را با نایلون بپوشانید. چون پارکت کردن، کمی ریخت و پاش دارد و ممکن است باعث گرد و خاک گرفتن وسایلتان بشود. پارکت کردن یک خانه ۱۰۰ متری، حدود ۴ روز زمان میبرد. برای این کار، نصاب، ابتدا یک لایه چسب شیمیایی روی سطح زمین میریزد و تکه چوبهای خام را روی آن میچسباند. بعد با دستگاه ساب، طی ۳ مرحله، چوبها را صیقل میدهد که این کار باعث پخش شدن گردههای چوب در فضا میشود. بعد از ساب زدن، یک دست نیم پلیاستر که مانند عسل، ضخیم و عسلی رنگ است، روی چوبها مالیده میشود. این کار برای از بین نرفتن چوبها در اثر پا خوردن انجام میشود
به لمینت اصطلاحا پارکت لمینت نیز گفته می شود. لمینت از جنس الیاف چوب فشرده (HDF) است و این نوع کفپوش مانند پارکت های چوبی به طور مستقیم از چوب درختان ساخته نمی شود.
اکنون با تعریف لمینت و پارکت آشنا شدیم بهتر است تفاوت این دو را بدانیم که گام اول در انتخاب بهترین کف پوش برای ساختمان شما می باشد:
لمینت ها مانند پارکت های چوبی به کف اتاق چسبانده نمی شوند بلکه آن ها به وسیله شیارهایی که دور تا دور لمینت ها موجود هستند به صورت ماده و نر به یکدیگر قفل می شوند. افزایش سطح کار باعث افزایش وزن لمینت هایی که در یکدیگر قفل شده اند می شود و به خاطر وجود وزن زیاد لمینت ها بدون استفاده از چسب روی کف اتاق نگه داشته می شوند.
در نصب لمینت ها همانطور که قبلا ذکر شد مانند نصب پارکت از چسب استفاده نمی شود بنابران به کف اتاق در هنگام نصب لمینت صدمه ای وارد نمی شود.
به علت داشتن مزایای زیاد لمینت نسبت به پارکت های چوبی مدت ها است که از پارکت های چوبی استفاده زیادی نمی شود و این نوع پارکت ها به سختی در بازار پیدا می شوند از این رو اغلب افراد این نوع کفپوش ها را یکسان تلقی می کنند. در این مطلب با انواع تفاوت پارکت و لمینت آشنا شدید و بهتر است در صورت تمایل به استفاده از این کفپوش ها برای پوشاندن کف اتاق از لمینت استفاده نمایید.
جنس لایه اصلی لمینت، hdf (براده های چوب فشرده شده) است و یک لایه ملامینه روی آن قرار دارد. لمینت در ضخامت های 6، 8، 10 و 12 میلیمتر ارائه می شود که ضخامت های 8 میل و 12 میل متداول تر است. کیفیت لمینت تا اندازه زیادی بستگی به کیفیت لایه hdf و لایه ملامینه روی آن دارد.
لمینت های مرغوب همچنین، آغشته به پارافین است. پارافین نه تنها شستشوی لمینت را آسان می کند، بلکه از تولید صدا جلوگیری می کند. توجه داشته باشید که پارافین لمینت قابل مشاهده یا لمس کردن نیست.
یکی از بزرگترین مزایای لمینت نصب آسان و سریع آن است. این روش نصب همچنین به لمینت قابلیت نصب مجدد میدهد. به این معنا که لمینت هر زمان قابل برداشتن و نصب مجدد در مکان دیگر است. برای نصب لمینت نیاز به چسب نیست. تنها متریالی که در نصب لمینت استفاده می شود، فوم است. فوم همچنین از ایجاد صدا هنگام راه رفتن جلوگیری می کند. بهترین فوم، فوم سایلنت با ضخامت دو میلیمتر است که خوشبختانه با کیفیت خوب در ایران تولید می شود
در هر چهار طرف هر قطعه لمینت یک شیار وجود دارد که قطعات به وسیله آن در یکدیگر قفل شده و روی فوم قرار می گیرند. به این روش نصب در اصطلاح، کلیک کردن می گویند. نصب لمینت بسیار سریع بوده و بر اساس مساحت ساختمان، نصف روز تا یک روز زمان می برد. نصب لمینت فرآیندی حرفه ای است و برای برش قطعات لمینت در کناره های دیوار نیاز به دستگاه برش برقی است. به همین دلیل، نصب لمینت توسط نصابان باتجربه و حرفه ای انجام می شود.
این کفپوش نیازی به معرفی نداشته و از قدیمی ترین ایام تاریخ تا الان استفاده میشود. با این حال سنگ یکی از مصالح بسیار گران قیمت ساختمانی به شمار می رود که اصلا برای همه محیط ها به صرفه نیست . نکته ی جالب در مورد قیمت سنگ این است که هرچقدر ابعاد سنگ بزرگ تر باشد، قیمت آن نیز بالاتر خواهد رفت. این کفپوش مناسب فضای آشپزخانه و سرویس بهداشتی بوده و اگر سنگ رگه یا ترک خوردگی نباشد، می توان برای سال های سال از آن استفاده نمود. هم چنین سنگ برای به کارگیری و استفاده در محوطه و فضای بیرونی ساختمان بسیار مناسب می باشد.
سرامیک و کاشی یکی از پرکاربردترین مصالحی هستند که در ساختمان ها استفاده می شوند اما کاشی به اجسامی دلالت دارد که فقط برای پوشش دیوار مناسب هستند و به دلیل نداشتن استحکام کافی نمی توان کاشی را برای سطوح کف کار کرد.
کفپوش سرامیکی میتواند با ضربههای سنگین یا حتی رفت و آمد مکرر شکسته و یا ترک بردارد که با پیشرفت تکنولوژی امروزه سرامیکهایی مخصوص کف پارکینگ، پیاده رو، کف کارخانجات صنعتی و محل های عبور کامیون وجود دارد که مقاومت بالایی دارند. صلابتی که سنگ سرامیک با کیفیت دارد را هیچ کفپوش دیگری ندارد، از این لحاظ شاید سرامیک را بتوان هم رده با کفپوش های سنگی قرار داد. سرامیک در مقابل رطوبت به حد قابل توجهی مقاوم است و به همین دلیل معمولا در مناطق مرطوب مثل سرویس بهداشتی یا آشپزخانه استفاده می شود.
موکت برای همه ما به خوبی آشناست و ما ایرانی ها علاقه خاصی به آن داریم. در تعریف کلی می توان گفت موکت از منسوجات ضخیم و سنگینی است که برای پوشاندن سطح کف استفاده می شود. این پوشش کف می تواند از الیاف طبیعی یامصنوعی ساخته شده باشد که عموما شامل لایه ای از کرک و پرز در قسمت بالایی است. موکت به جهت عایق کردن فضا، ایجاد سطح کف گرم و راحت، کاهش صدا و اضافه کردن رنگ به دکوراسیون منزل استفاده می شود.
موزاییک کف پوشی است متراکم ، در حقیقت یک جور بتن است که تراکم خود را یا از طریق فشار پرسی و یا از طریق لرزش به دست می آورد و از ماسه، سیمان، سنگ دانه، پودر سنگ و آب در ابعاد و طرحهای گوناگون وجود دارد. به طور کلی موزاییک از دو سطح تشکیل شده است
لایه رویه و یا رنگ موزاییک: این لایه که نقش موزاییک را تشکیل می دهد و در آن از پودر سنگ ، سیمان، آب و از ترکیبات دانه بندی شده و رنگی استفاده شده است.
لایه زیرین یا نارین: این لایه از موزائیک دارای ضخامت بیشتری نسب به لایه رویه می باشد نقش تحمل فشار را نیز بر عهده دارد. و مانند لایه رویه از سیمان ،آب و ماسه تشکیل شده است.
کفپوش های بتنی را می توان یکی از انواع کفپوش های بادوام در نظر گرفت. استفاده از این کفپوش ها در محیط هایی مانند تراس های مدرن، فضاهای طراحی شده به سبک صنعتی و آپارتمان ها رواج دارد. آنها سطح سردی دارند و بهتر است در صورت استفاده در آپارتمان از سیستم گرمایش از کف برای فصول سرد استفاده گردد.
نیز اخیرا توانسته است که سهم زیادی در بازار به خود اختصاص دهد. بایستی گفت که کفپوش اپوکسی (epoxy flooring) و پلی اورتان در واقع نوعی ازکفپوش سه بعدی هستند که قدیمی تر و همیچین بسیار پر هزینه تر از کفپوش سه بعدی است اما این کفپوش هم مانند کفپوش سه بعدی از قابلیت اجرا و پیاده سازی روی انواع مختلف سطوح به خصوص سطوح بتنی برخوردار بوده و ویژگی های فوق العاده ای دارند. عمده ترین تفاوت این نوع روش اجرا و سخت تر بودن نسبت به کفپوش سه بعدی و موضوع هزینه نصب و مصالح آن است