اسناد مالکیت ملک و ساختمان بر ۲ نوع هستند یا رسمی هستند که توسط دفاتر ثبت اسناد رسمی تنظیم میگردند و یا عادی که در بین خود مردم رایج است. اما اسناد تکبرگی و دفترچه ای چیست برای یافتن این پاسخ با ما همراه باشید. اسناد رسمی ملک و ساختمان در کشور ما به سه فرم ظاهر میشود: دفترچه ای یا به اصطلاح منگوله دار. مشاعی(سهمی) که در کاغذ هایی با ابعاد بزرگ A3 نگاشته میشد. اسناد تکبرگی که از سال ۱۳۹۰ پا به عرصه وجود گذاشت.
دلایل تغییر شکل اسناد به دفترچه ای:
ضعف امنیتی در جعل و تغییر محتوا به سبب ماهیت ضعیف پارامترهای امنیتی موجود در اسناد دفترچه ای.
وجود اطلاعات اضافی از پیشینه و سابقه سند برروی آن و سهولت انجام اعمال مجرمانه و درز اطلاعات محرمانه افراد.
هزینه بالای چاپ دفترچه،الحاق،سرب و نگهداری مشکل.
عدم درج نشانی،آدرس و موقعیت جغرافیایی ملک و در نتیجه سوء استفاده های بسیار زیاد از این موضوع در فروش املاک مجاور و یا مشابه هم.
مزیت های اسناد تکبرگی نسبت به سند دفترچه ای یا منگوله دار
سندهای قدیمی دفترچه ای به علت ایمنی کمی که دارند به راحتی جعل می شوند اما سند تکبرگی طوری طراحی شده است که به راحتی نمی توان آنرا جعل کرد.
هولوگرام مخصوص داشته برای دستکاری در آن نیاز به مهارتهای بالا و امکانات و افراد مجرب دارد که از عهده هر کسی ساخته نیست .
صدور این اسناد که در اداره ثبت انجام می شود تماما بصورت مکانیزه و الکترونیکی می باشد که تمام مشخصات ملک و مالک به طور دقیق و خوانا است که خواندن و کنترل آن برای مردم راحت شده است و این حسن یکی از دلایلی است که جعل این اسناد را مشکل ساخته است .
حداقل دخالت انسانی در ثبت اسناد،عدم استفاده از دست در نگارش متن و یکدست بودن و ساختار واحد متون درج شده از امتیازات این اسناد نسبت به اسناد دفترچه ای است.
در اسناد تک برگی مشخصات کامل ملک و مالک به طور دقیق ثبت می شودمشخصاتی از قبیل:
شماره قطعه
مساحت دقیق ملک
پلاکهای اصلی و فرعی و مفروزی
بخش و ناحیه
نوع کاربری
سال ساخت
وضعیت خاص
آدرس پستی
کد پستی
نقشه محل وقوع ملک و کروکی آن
شماره های دفتر الکترونیکی
سمت و طبقه
امکانات اختصاصی و مشاعی
ثبت کامل اطلاعات مالک
علاوه بر درج موارد فوق الذکر در روی سند مالکیت، در پشت آن مشخصات ملک بصورت دقیق شامل:
حدود آن
وضعیت رهن و وام های بانکی
محدودیت نقل و انتقال مانند بازداشت
حقوق ارتفاقی و انتفاعی سایرین از این ملک
سهولت در استفاده ،تکثیر و نگهداری
موقعیت ملک در سیستم مختصات یو تی ام UTM در گوشه پایین سمت راست سند هم به صورت شناسه ی جام و هم به صورت شماتیک در نقشه کاداستری نمایش داده شده است.
بنابراین تهیه نقشه یو تی ام UTM از ملک و تحویل آن به کارشناس اداره ثبت در زمان درخواست سند تک برگی جهت ذخیره در بانک اطلاعات کاداستری اداره ثبت و همچنین چاپ آن در سند تک برگی الزامی است. نقشه یو تی ام مورد تایید اداره ثبت باید صرفا توسط مهندس نقشه بردار رسمی (نه هیچ رشته ی دیگری) تهیه و ممهور شود. نقشه یو تی ام UTM استاندارد اداره ثبت دارای ویژگی هایی است که با نقشه یو تی ام UTM شهرداری متفاوت است.
نمونه نقشه یو تی ام UTM سند تک برگی تهیه شده توسط خانم مهندس آبکار نقشه بردار رسمی امور ثبتی و سند
در انتخاب کارشناس نقشه برداری برای تهیه نقشه یو تی ام UTM ملک دقت کافی به خرج دهید چرا که طول ها و مساحت و موقعیت مختصات یو تی ام UTM سند تک برگی ملک شما عینا همان چیزی است که کارشناس نقشه بردار ممهور کرده است. تخصص تجربه و دقت عمل در تهیه نقشه یو تی ام UTM به معنای بی عیب و دقیق شدن سند تک برگی ملک شماست که قرار است سالها معامله شود و دست به دست به نسل آینده برسد.
در مواردی که سند بسیار قدیمی باشد (سندهای شاهنشاهی) و ابهام در تطبیق پلاک ثبتی سند با موقعیت ملک وجود داشته باشد, کارشناس اداره ثبت دستور تهیه نقشه یو تی ام UTM جانمایی پلاک ثبتی سند را نیز می دهد. به عبارتی علاوه بر وضع موجود ملک, سابقه ثبتی ملک نیز بررسی می شود تا سند تک برگی کاملا بدون ابهام و بدون ایراد صدور شود.
در نقشه یو تی ام UTM گواهی پلاک ثبتی، علاوه بر طولها و مساحت دقیق ملک، پلاک ثبتی ملک نیز بررسی و صحت موقعیت ان توسط نقشه بردار کارشناس رسمی امور ثبتی گواهی می شود.
نمونه نقشه گواهی پلاک ثبتی تهیه شده توسط خانم مهندس آبکار نقشه بردار کارشناس رسمی امور ثبتی و سند
ضمنا اگر اختلاف مساحت و یا اختلاف طولهای سندی با وضع موجود ملک اختلاف زیادی داشته باشد، ملک مشمول انجام بررسی های کارشناسانه بیشتر خواهد شد. به این ترتیب که نقشه بردار کارشناس رسمی با انجام نقشه برداری از ملک های مجاور و عرض گذرها محل این اختلاف را کشف می کند و دستورالعمل لازم برای رفع مشکل سند را اراده می دهد. به طوری که تمام مشکلات و ابهامات مربوط به سند های قدیمی باید قبل از صدور سند تک برگی مرتفع شود.